Dit kun jij zelf doen
Op deze pagina delen we oefeningen en praktische tips die jij direct zelf kunt toepassen.
Alle kleine beetjes helpen
Balans is niet een eindstation, een soort magisch eindpunt waarin je je altijd top en energiek voelt, maar een way of life!
Vaak ben je geneigd om te denken dat je je hele leven moet omgooien om je over het algemeen rustiger en meer ontspannen te voelen. En hoewel het soms ook echt nodig kan zijn om grote dingen aan te passen, kun je (juist!) met kleine concrete acties al een hele hoop voor jezelf doen.
Wat kun jij thuis en/of tijdens je werkdag doen?
- Regelmatig bewust inchecken bij jezelf (zie oefening)
- Korte pauzes houden, momenten dat je brein even rust krijgt
- Gebruik je zintuigen om signalen van veiligheid bewust waar te nemen (zie oefening)
- Oefen met het herkennen van de signalen van je lichaam, wat merk je allemaal op en wat vertelt jouw lichaam je hiermee?
- Maak het bespreekbaar! Kijk samen maar wat er misschien wél mogelijk is om wat meer rust te creëren. Dit is vaak meer dan je denkt!
- Bewust ademhalen - dit is één van de snelste manieren om minder stress en meer rust te ervaren (zie oefening)
- Beweeg regelmatig (dit hoeft niet meteen een zware work-out te zijn)
Inchecken bij jezelf
In de drukte van je (werk)dag is het heel gemakkelijk om ‘maar door te gaan’. Er is altijd wel iets wat moet, wat je aandacht vraagt. Het eerste wat er dan vaak bij in schiet, is het tijd nemen voor jezelf.
Maar ook in het weten wat je nodig hebt
Use your senses!
Via je zintuigen krijgt jouw autonoom zenuwstelsel de hele dag door informatie binnen. Dit proces verloopt onbewust en hoef je dus niet bewust aan te sturen. Op basis van deze informatie kan jouw autonoom zenuwstelsel verschillende automatische reacties in gang zetten. Welke reactie er ingezet wordt, is afhankelijk van of jouw zenuwstelsel inschat dat er veiligheid is, of gevaar.
Wanneer je veel stress ervaart, of een stressvolle situatie of periode achter de rug hebt, kan het zijn dat jouw autonoom zenuwstelsel in de ‘gevaar’ stand is blijven staan. Het bewust inzetten van je zintuigen is één van de manieren om (ook) weer signalen van veiligheid te kunnen opmerken.
Hoe vaker je deze oefening (kort) doet, hoe sneller je zult merken dat je lichaam hierop reageert. Onderstaande oefening helpt je te vertragen, even uit de gedachtenstroom te komen en beter contact te maken met zowel jouw lichaam als de omgeving waarin je je bevindt.
Ademhaling
Inleidende bijeenkomst
Wat is hartcoherentie?
Duurt 1 uur
Begeleid door 2 trainers
Maximaal aantal deelnemers per groep: 12 (offline) – online geen maximum. Kan zowel offline (op locatie) of online (in vorm van een webinar) worden afgenomen.
- Ademhaling als tool om te reguleren
- Theorie hartcoherentie
- Enkele hartfocus- en ademhalingsoefeningen
E-books & masterclasses
Uitleg e-books en masterclasses, met link hier naartoe
- Jong & Ambitieus (jonge en ambitieuze medewerkers die moeite hebben alle ballen op gebied van zowel werk als privé in de lucht te houden)
- Midlife loopbaan APK (medewerkers van 40+ die vastlopen in hun loopbaan en graag meer voldoening uit hun werk willen halen)
- Hoogsensitiviteit op de werkvloer voor medewerkers (hoe zet ik mijn hoogsensitieve kwaliteiten beter in en hoe ga ik om met de valkuilen)
- Hoogsensitiviteit op de werkvloer voor leidinggevenden (hoe herken ik hoogsensitiviteit bij mijn medewerkers en hoe geef ik hier het beste leiding aan)
- Veerkracht opbouwen na langdurig verzuim (re-integratie na overspanning en/of burn-out)